Różnorodność Rodzajów Kaw I Jej Procesy Obróbki.

Dobra kawa Lubin

Prasóweczki

Różnorodność rodzajów kaw a jej przebiegi obróbki.

Każdy spośród nas rozumie jak patrzy i lubi espresso czy latte macchiato. Na świecie istnieje jednak wiele nowych smaków kaw, o jakich wielu spośród nas nie ma zdania. Różnią się z siebie przede każdym etapem nasycenia, typem wypalania oraz smakiem. Dzieje się tak, gdyż są wykonywane w rozmaity sposób z bogatych ziaren kawy. Jakie różnice można zatem dostrzec pomiędzy znanymi kawami, i tymi mniej atrakcyjnymi? Jaka z kaw świata jest najidealniejsza?

Dobra kawa Świdnica

Espresso, latte i flat white więc głównie znane rodzaje kaw na świecie. Espresso to mała porcja kawy o pojemności około 30 ml, która wysuwa się ogromną skalą i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody wykorzystanej do prac powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato jednak to trudne spienione mleko z kawą. Wyróżniającą częścią są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej przedstawia się spożywa w jasnej szklance, aby charakterystyczna budowa stara jako daleko widoczna. Natomiast flat white to kawa, jaka nie odróżnia się szczególnie od latte macchiato. Jedyną odpowiedzią jest fakt, że produkuje się ją przez odwrotne mieszanie takich samych proporcji. Dobra kawa Świdnica

zobacz również Palarnia kawy sklep

Co wyróżnia mniej znane rodzaje kaw?

Dużo z nas zdaje sobie sprawę spośród obecnego, że żyją różne sposoby kaw niż wyżej wymienione. Jak mawia specjalista spośród firmy: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zacząć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto więc oczywiście naprawdę mniejsza wersja espresso, którą szkoli się w taki sam sposób a z lżejszej zawartości wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z kolei to całe przeciwieństwo ristretto. Co norma istnieje także oparta na bazie espresso, jednak istnieje o znacznie większa. Lungo wydaje się przez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest trudniejsza. Nie należy jej zawsze mylić z americano, do którego dodaje się ciepłej wody. Kawa mocca jednak to podstawowa interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, zwiększa się czekolady w istoty proszku lub syropu, i na szczyt opiera się bitą śmietanę. Dobra kawa Świdnica

Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone tylko dla dorosłych. Niektóre spośród nich zawierają małą część słabego alkoholu, ale niekiedy zwiększa się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest tworzona na bazie espresso, do którego działa się podgrzane whiskey, brązowy cukier oraz dobrą śmietanę na szczyt. Kawa po irlandzku poleca się i sposobem podania, gdyż przeważnie jest ona podawana w kieliszku od piwa, dzięki czemu wygląda ona tak ten napój. Dobra kawa Świdnica

zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o